top of page
תמונת הסופר/תelanabatshalom

תודעת זהירות מכעסים וחוסר אנרגיה בתנאי אי-ודאות

עודכן: 27 ביולי 2023


אי ודאות מתמשכת מאפיינת את חיינו בתקופה הנוכחית! בטחונית, כלכלית, בריאותית, חברתית, פוליטית ועוד... בתנאים כאלה, כל גרם אנרגיה מבוזבזת מרוקנת אותנו ופוגעת בכושרנו להתמודד בהצלחה עם הבלתי צפוי. אז ממה להיזהר ומה עושים?






לאורך הדרך בלימודי התודעה גיליתי, להפתעתי, שבעצם אני לומדת מתי ואיך להתגמש מחשבתית ואיך לשמר כוחות נפש יקרים מפז.

לא קל לקלוט פתאום שאני גורמת לעצמי, מבלי דעת, זליגת אנרגיה וכוחות נפש. אני מדברת על הרגלים להחזיק בתודעה, בהוויה ובגוף שלנו רגשות כמו כעסים, רגשות אשמה, קורבנות, אכזבה, קנאה, נקמנות, וותרנות, צער ועוד... כולנו עושים את זה. אנחנו סוחבים רגשות לאורך שנים ולא שמים לב שזה עולה לנו מחיר אישי יקר.

ישר עולה השאלה, מה עושים?

הרי להימנע כליל מכלל הרגשות הללו לא אנושי ולא ניתן, אך האם ניתןלפחות להימנע מלהתרוקן מהם כליל?


לפי תודעת העל זה ניתן ובידינו.

איך עושים את זה?

כדי לענות על כך, אתחיל מהבנת החוקיות.

עקרונות תודעה מדברים, בין היתר, עקרונית, על סוגי האנרגיות שבשימושנו. קיימת חוקיות לפיה מסופקים הכוחות שלנו והיא משפיעה על מה שקורה לנו כשאנחנו כועסים למשל. הבנת המנגנון יכולה להוביל לפתרון שיוציא אותנו פחות מרוקנים עם יותר שלווה ושקט נפשי.


מה מטעין את הכוחות שלנו?

כאשר אנחנו מרגישים מלאי כוחות, ו״מלאי אנרגיות״ מה זה אומר?

בכל רגע ורגע של ערות אנחנו רוצים משהו ועם כל רצון הגשמה אנחנו מזמנים אלינו כוחות ביצוע(במודע או לא). כלומר כאשר אנחנו פועלים אנחנו ״שורפים״ 4 סוגי אנרגיות כ״דלקים״המכונים באופן עממי אש, מים, אוויר, אדמה.

  • אנרגיה מתניעה ודוחפת (אש) אשר בין היתר, נובעת מהמוטיבציה, המניעים הכנים שלנו המודעים והבלתי מודעים- עד כמה מדוייקים לנו, מקדמים אותנו, מה טיבם… עד כמה הם מייצגים את הערכים שלנו, את מה שחשוב לנו התפתחותית/חומרית בתקופה הנוכחית, האמונה בעצמנו. אפשר לזמן אש מהירה ואינטנסיבית לטווח קצר, או בינונית ואיטית לטווחים ארוכים יותר, לכל מצב יש את המצב הנכון שלו.

  • אנרגיה חווייתית (מים) אשר בין היתר, נובעת מהיחס שלנו לנושא, אילו גלי רגשות/תחושות עולים בנו, האם חיוביים או שליליים, ומה עוצמתם, עד כמה אנו שולטים בהם, עד כמה האנרגיה הרגשית שלנו מתפרצת או שקטה.

  • אנרגיה מנטאלית (אוויר) אשר בין היתר, נובעת מתפיסת העולם, עד כמה אנו מפענחים נכון את המציאות, את עצמנו ואת הנוגעים בדבר, יחסי סיבה ותוצאה, עד כמה אנחנו ממוקדים, עד כמה למדנו מנסיון אישי או מניסיון של אחרים, האם הבנו אלו צעדים אפקטיביים יביאו את התוצאה שרצינו, עד כמה הבנו את ההשלכות לטווח קצר ולטווח ארוך.

  • אנרגיה מבצעת (אדמה) אשר בין היתר, מגיעה ומאפשרת לנו ליישם את מה שאנחנו מבינים בתיאוריה, להשקיע מספיק תשומת לב לשלבי הביצוע בפועל, עד כמה אנחנו מיומנים פיזית, מאומנים, עד כמה מדייקים את הטיימינג.


מהיכן מגיעה כל האנרגיה הזאת?

האנרגיות מגיעות אלינו מ״מאגר״ אישי, ייעודי ונתון המוקצב לכל אחד. המאגר הבלתי נראה הזה מנוהל ומתוקצב על ידי מעין אלגוריתם שדואג לאספקת כוחות חיים לאורך כל תקופת חיינו. אין לנו את החופש לרוקן אותו בזמן קצר ככל העולה על דעתנו. אנו נעצר דרך עייפות/כאב/פגיעה /בלוק מחשבתי וכדומה.

בנוסף, אין כל דרך מובטחת לדעת בודאות מראש איך כל סוגי ההרכבים והאכויות האנרגטיים יתחברו יחד לתוצאה. זאת חידה. כלומר, אין לנו שליטה מלאה על תוצאות. נוכל רק לעשות כמיטב הבנתנו, ניסוי וטעיה. התוצאה תמיד תשקף במידה רבה את מה שהכנסנו לתהליך במודע או לא במודע (אין 100%). לכן, מודעות עצמית, רפלקציה והסקת מסקנות הם מרכיבים קריטיים להתפתחות, למידה והגשמת רצונות.

תוצאה מוצלחת מבחינתנו מעידה על כך שידענו לזמן ולהשקיע כמות ואיכות אנרגיה נכונה ומדוייקת מספיק בתהליך- ״שפתרנו את החידה״. ולהיפך, כל חוסר הצלחה בלהשיג את מה שרצינו מעיד על כך שעוד לא פתרנו את החידה. שהזימון התיאורטי שלנו עדיין לא מדוייק מספיק מבחינת הכמות וההרכבים או שמיומנות הביצוע שלנו עדיין לא טובה מספיק.

לכן תמיד תמיד מתבקש לשמור על מיינדסט מקדם, להסיק מסקנות ולנסות שוב.



מה קורה לנו כאשר אנו כועסים עד חוסר אנרגיה ועייפות?

למשל בסביבת העבודה, יכול לעלות בנו כעס חסר פרופורציה על קולגה שאמר משהו, על עובד שלא עמד בזמנים, על לקוח, על פגישה שבוטלה ברגע האחרון וכו׳

לפתע מתחוללת בנו איזו דרמה פנימית - חוויה אינטנסיבית שמאוד קל להיסחף איתה ולהגיב אותה באימפולסיביות.

במצב הזה המודעות האישית שלנו רוצה להפיל על אחרים את רצוננו וציפיותינו. אבל, כאמור, זאת טעות. אם בקושי יש לנו שליטה על תוצאות של עצמנו, לגבי שליטה על אחרים אין בכלל על מה לדבר. כלומר, מנהלת אותנו הבנה חסרת בסיס. הבנה שגויה.

מבחינה אנרגטית, הרצון שלנו יוצר טריגר המצית את אנרגית האש בחיבור עם אנרגיה מנטאלית בהבנה שגויה לגבי המציאות. שניהם יחד גוררים יחס שלילי עקב ההתנגשות עם המציאות ואי קבלתה. כעת שלושת סוגי האנרגיה מתחברים יחד בתהליך חימום שלאט לאט הולך ומסעיר עצמו יותר ויותר והחוויה מאוד לא נעימה. לא לחינם מקובל לומר שכעס וכאב הם היינו הך.

כאשר זה קורה, אנרגיה רבה, בלי פרופורציה לסיטואציה, יוצאת אלינו מהמאגר האישי ונדחסת לגוף שלנו בעוצמה.

מכיוון שקשה מאוד לשלוט בסערת כעס ואנחנו חוששים מהשלכות הרסניות, למדנו לרוב להדחיק את הכעסים האלה ולא להביע אותם. אך הדחקה אינה מונעת את ריקון המאגר. הריקון ממשיך.

בנוסף, חוסר ההבעה מזיק גם הוא כאשר האנרגיה שזימנו מהמאגר כבר נכנסה לגוף ואינה מוצאת מוצא נכון. היא מוצאת דרכים אחרות- דרך סימפטומים מפוגגים כמו לחץ דם גבוה, כיבים, כאבי ראש, סטרס, דופק מהיר, חרדה, פריחות ועוד…

כל האנרגיה הזאת בסופו של דבר הולכת לאיבוד, מתבזבזת ומשאירה אותנו מרוקנים לעת עתה. אם זה קורה הרבה, או בכל יום, הדרך לחוסר אנרגיה ועייפות מתמדת מאוד קצרה. בכלל לא פשוט לעשות את הקשר הזה.


מה המוצא מהפלונטר?

קודם כל להבין את החוקיות. כאשר מבינים את החוקיות המנהלת את המאגר האנרגטי האישי שלנו, מייד גם מבינים מה ואיך לשנות כדי להתמודד טוב יותר עם כעסים ובכלל כדי למנוע בזבוז אנרגטי מיותר.

המאגר הבלתי נראה שלנו בנוי לספק לנו אנרגיה לאורך כל רגע ורגע, באופן סלקטיבי, שקול ומדוד פר סיטואציה. אם נדע לזמן ממנו כך נחייה חיים מלאים ובריאים הרבה יותר עד יומנו האחרון.

למרבה הצער, קל לומר וקשה לבצע. לא קל לזהות אילו רצונות מדוייקים לנו ועד כמה. זאת עבודת מודעות ו״דע את עצמך״ בהתכווננות לאנרגיה שלנו.

ובכל זאת, עם תשומת לב והבנה אפשר לאט לאט ללמוד להיות קשובים יותר לאנרגטיות ופחות לסיפורים שהמוח שלנו יודע כל כך יפה לספר לנו. כעיקרון, בדרך כלל האנרגיה והגוף אומרים לנו את האמת. המוח - פחות.


החוקיות היא כאמור המפתח, והיא מתחילה מרעיון בסיסי שאומר שהיקום מתפתח דרכנו ולכן תומך בהתפתחות אישית מתמדת של כל אחד.

איך זה קורה?

אחד מהמנגנונים להתפתחות הם הקטבים.

לא צריך להיות פיזיקאי כדי לדעת שהיקום הוא דו קטבי. כולנו מכירים איך הפכים מתבטאים בחיים. עקרון ההתפתחות דרך הקטבים אומר שמתאפשר לנו להקצין ולהתקטב לצד אחד. הגברת קוטב אחד מאפשרת ללמוד להעלות בעקבותיו גם את ההקוטב הנגדי ולאזן אותו. לצורך כך יש לנו במאגר מספיק אנרגיה משני הכוונים. כלומר, במקרה של כעס, מול הקוטב השלילי של אנרגיית הכעס קיימת אנרגיה פוטנציאלית נגדית בקוטב חיובי המאפשרת לאושש עצמנו מנפילות למצבים שליליים וללמוד מהם.

זה אומר שבאפשרותנו לבחור לזמן אנרגיה דרך קוטב חיובי המכיל אנרגיה שלווה. אנרגיה כזאת עומדת לרשותנו. היא חייבת להיות זמינה למשיכה על מנת להשלים שדה דו-קטבי.


איך עושים את זה?

הכל מתחיל כאמור ממודעות עצמית. במקרה של כעס, הדבר המועיל המיידי שנוכל לעשות זה ללמוד קודם כל לתפוס את עצמנו עם תחילת התהליך זולל האנרגיות ולעצור! לקחת אוויר, לספור עד עשר וכו׳…

כל אחד מאיתנו הוא ״בדיד״ תודעה בעל ריבונות עצמית. ביכולתנו לבחור לעצור זימון מהמאגר האישי שלנו.


אחרי שעצרנו, בהתבוננות מהצד, נוכל לזמן במודע אנרגיה מקוטב השלווה. להרגיע עם מחשבה הפוכה, בהסתכלות מהצד. כמו למשל המחשבה ״אין לי ולא אמורה להיות לי שליטה על אחרים וזה בסדר. גם לאחרים אין שליטה עלי, הכל בסדר. לא סוף העולם״

איך מחשבה כזאת עוזרת לנו?

רצון + מחשבה = זימון.

רצון לעצור ולהחזיר שליטה, עם מחשבה חיובית תמיד עומדים לרשותנו. אנחנו חוזרים לעצמאות שלנו, מקבלים את המציאות ואת עצמנו ולכן מתחילים להתמלא באנרגיה חיובית מנתרלת ומשקיטה.

תגובה כזאת עוצרת מיידית את הדחיסה ומצמצמת את בזבוז ההקצבה הנוכחית שלנו מהמאגר.


בהמשך, ברגע פנוי להתבוננות ורפלקציה, אפשר לטפל בטריגרים לכעסים הטמונים בתפיסת המציאות שלנו ולהגמיש את החשיבה.

אחת הדרכים לעשות את זה היא דרך שאלות כנות לעצמנו:

למה אנחנו מנסים לכפות את רצוננו על מישהו אחר? כאשר בודאות לא נצליח לשנות מישהו אחר. על בסיס איזו הבנה הרצון הזה מנהל אותנו? איזו הבנה נכונה/אפקטיבית יותר?

האם באמת מתאים לנו להתנות את אושרנו בתגובה של אחרים? מה מונע מאיתנו לשחרר?

האם איננו כועסים בסופו של דבר על עצמנו, על הפגיעות, חוסר ההבנה, הכאב שלנו? אם כך, זה בידינו, בעבודה על המודעות האישית שלנו לאימוץ תפיסת עולם המצמצמת ריקונים אנרגטיים ככל האפשר.


לסיכום,

במציאות של ימינו, של חיים באי ודאות כרונית, כל גרם אנרגיה המבוזבזת על רצונות לא מתאימים, תסכולים וכעסים היא אבן נגף בהתמודדות עם כל מה שמגיע, ולהיפך.

בואו נלמד לשמור על האנרגיות שלנו. בואו נזכור שעומד לרשותנו מאגר אנרגטי אישי שאינו אין סופי ואינו שרירותי, אלא סלקטיבי בשרות טובתנו הגבוהה.

אני תקווה שתוכלו להיתרם מעקרונות תודעה גם בחשיפה ״על קצה המזלג״ שאני מביאה כאן, לטובת גמישות מחשבתית, החלטות טובות יותר ויותר שקט נפשי.


אשמח מאוד לשמוע איך הדברים מתקבלים על דעתכם.


באהבה והרחבת הדעת,

אילנה.




קישורים לפרקי פודקאסט מומלצים מאוד להעשרה נוספת בנושא התמודדות עם כעסים.

1.

How to Always Be in Control of Your Anger - Jocko Willink https://www.youtube.com/watch?v=F22ZvJR2mss

2.

פרופ׳ אנדרו הוברמן


96 צפיות0 תגובות

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page